Ruta de les peixeres d’Ossó de Sió i Plans de Sió

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

Peixera? Peixera al riu Sió?

Les peixeres son un element antròpic característic de l’arquitectura popular (actualment en desús a causa de l’abandonament, al llarg del segle passat, dels sistemes tradicionals de reg), que en interacció amb l’element natural, el riu Sió, han configurat progressivament i naturalment un espai humit, delimitat i no molt extens, amb proliferació de vegetació silvestre al seu entorn.

Les peixeres són construccions de pedra en forma de mur en diferents punts del riu per acumular l’aigua en forma de bassa. Antigament s’utilitzaven per regar horts o cultius.

Peixera d’Ossó de Sió- Agost 2020

Molts pobles al lalrg del Riu Sió tenen la seva peixera. Alguns exemples són:

 • Peixera d’Ossó de Sió
 • Peixera de Bellver d’Ossó
 • Peixera de Montroig
 • Peixera de ratera
 • Peixera de Concabella (font de la Puda)
 • Peixera d’Hostafrancs
 • Peixera de Sedó

En la nostra ruta amb bicicleta que avui os proposem vam visitar (i marcar al mapa) les peixeres d’Ossó de Sió, de Bellver d’Ossó, de Ratera i de Concabella. Totes menys la de Bellver molt ben arreglades i amb un accès fàcil i visitable.

Nosaltres vam començar la ruta a la peixera d’Ossó. Per arribar-hi desde l’Abellerol és molt fàcil: Has d’agafar el camí que surt del costat de la bascula del poble, a la dreta (passant pel costat de la piscina) i abans d’arribar al riu i travessar-lo, et desvies pel camp a mà esquerra i ja escoltes el salt de l’aigua de la peixera.

Ruta marcada desde la peixera d’Ossó a la peixera de Concabella i tornant fins a Bellver d’Ossó

Veureu que en la ruta marcada hi ha alguna que altra volta perqueé intentavem buscar el millor camí per no passar en cap moment per la carretera.

La peixera d’Ossó de Sió i la de Bellver de Sió estan relativament aprop (2 km màxim). L’accès a la peixera de Bellver de Sió no està ben marcat i tampoc està neta però si t’acostes pel camp de ceral del damunt es pot veure be.

Desde La peixera de Bellver vam agafar el camí cap a Montroig (es podria anar cap a Palalrgues i d’allà agafar la carretera fisn a ratera; en aquest cas el camí seria molt més curt). Un cop dins el poble de MOntroig passem cap a Pelagalls, baixem a SIsteró i just al arribar a la bascula surt un camí cap a ratera (en el mapa veureu que aquest camí està marcat de tornada però no d’anada perqué no el coneixiem).

Nosaltres vam arribar a la peixera de Ratera per la part del darrera però és millor (pq té millor accès) anar-hi desde dins el Poble (està ben indicat). Arribes a una zona de picnic i la peixera queda just al davant.

Peixera de ratera

Sortint de la peixera de Ratera i anant direcció a Concabella, trobem el Castell de Ratera. Nosaltres vam tenir la sort de veure’l amb una magnifica posta de sol.

Castell de Ratera

Un cop a la rotonda de Concabella agafem la segona sortida (arribant desde Ratera) i agafem el camí paral·lel a la carretera (direcció Tàrrega). Passem el riu i agafem el primer trencant a ma esquerra. D’allà anem seguint fins (2 km aprox) fins que ens trobem amb la font de la Puda. TAmbé hi ha una zona de picnic ben arreglada.

Voliem continuar la ruta almenys fins la peixera d’Hostafrancs perqué hem vist fotos i és xulíssima però la nit ens estava caient a sobre i haviem de tornar. La deixem pendent per un altre dia.

La ruta és sencilla. La tornada (que vam fer directe sense parades) ens va costa poc més de 25 min.

Esperem que us hagi agradat iq eu gaudiu d’aquest patrimoni del riu Sió

US deixem el link de la ruta i altres rutes a Wikiloc amb més peixeres

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=54427628

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/ruta-peixeres-del-sio-48107561

Otras entradas del blog

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos

 • Responsable Els Rourets S.L. .
 • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
 • Legitimación Su consentimiento.
 • Destinatarios Ionos.
 • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
 • Información Adicional Puede consultar la información detallada en el Aviso Legal.