Com fotografiar una bona posta de sol de ponent

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

Autor text i fotos: Ramon Simona (@rsimona)

Intentaré explicar com fotografiar una posta de sol, si més no, com ho faig jo.

El primer que necessitarem és una càmera que pugui disparar en manual, per què? Doncs, per què volem que la fotografia surti com nosaltres vulguem, no com decideixi la càmera. Entenc que fer fotos en automàtic és molt còmode i senzill però d’aquesta manera la càmera decideix per nosaltres i això és una cosa que en aquest cas no volem.

D’acord, ja tenim la càmera en mode manual. I ara què? Doncs anem a revisar quin són els paràmetres mínims que hem de configurar, els exemples són d’una càmera Nikon ,per què és la que tinc, però a qualsevol càmera reflex o mirrorless se li poden configurar aquests paràmetres:

  • Mode de mesura de la llum: “Puntual”, volem que estigui correctament exposada la part del cel de la fotografia, permeteu-me un apunt, amb el sol de cara és impossible tenir correctament exposada la part de cel i la de terra a la vegada, la diferència entre llums i ombres és massa gran i el sensor de la càmera no és capaç de captar-ho, per tant, hem de triar entre veure bé la part de la terra o la part del cel, com que volem fotografiar la posta de sol exposarem el cel en mode de mesura puntual.
Imagen que contiene texto,marcador, monitor, reloj

Descripción generada automáticamente
imatge 1. Càmera configurada amb mode de mesura puntual
Imatge 2: Posta de sol a la Segarra. En aquesta imatge el cel està correctament exposat i els elements del primer pla queden subexposats formant boniques siluetes
Imatge 3: Posta de sol a la Segarra després d’unes fortes pluges. En aquesta imatge tenim més exposats els elements en primer pla, en coseqüència el cel es queda una mica sobreexposat
  • Tipus d’enfocament: També “Puntual”, en aquest punt hem de decidir que volem veure de forma nítida i que volem veure desenfocat en la fotografia, pot ser que vulguem el sol nítid i el primer pla desenfocat, o a la inversa, aquí ja depèn de que vulguem destacar en la fotografia. Per fer això enfocarem en un punt del primer pla o a la part més allunyada de la nostra escena, en aquest cas el cel.

Si tota la nostra escena està formada per cel no hi ha dubte, enfocarem al cel. En canvi, si la nostra escena està formada per elements en primer pla, com arbres, persones, etç… el més habitual és enfocar al primer pla per què les siluetes quedin nítides i el cel amb el sol quedi una mica desenfocat. Que quedi més o menys desenfocat depèn de varis factors que ara no hi entrarem, però si en teniu curiositat busqueu informació sobre la “profunditat de camp” en fotografia.

Imatge 5: En aquesta imatge el cel el tenim correctament enfocat i els elements en primer pla desenfocats
Imatge 6: En aquesta fotografía tenim el primer pla nítid i el cel al fons desenfocat
  • Exposició: Segons la exposició a la qual disparem farem que la fotografia quedi més clara o més fosca, això va a gustos i depèn de la escena que fotografiem ens pot interessar fer-la més clara o més fosca.

Com podem saber si una fotografia ens quedarà clara o fosca? La resposta és que ho podem saber mirant l’exposímetre de la nostra càmera.

I que és l’exposímetre? Doncs és aquella línia graduada que tenim en el visor o pantalla de la nostra càmera i que normalment va de -3 a +3. En la majoria d’ocasions hem de fer que l’exposímetre marqui 0 per tenir una fotografia ben exposada, però permeteu-me recomanar-vos que quan exposeu directament al cel feu que l’exposímetre marqui +1 o una mica més ja que sinó ens quedarà massa fosca la fotografia (les càmeres estan calibrades per què l’exposímetre marqui 0 quan exposem a un color gris neutre, si exposem a colors més clars, com el cel en un dia clar, hem de donar una mica més d’exposició, per això us recomano que l’exposímetre marqui aproximadament +1)

Sense voler entrar en termes tècnics, us diré que tenim tres paràmetres que podem modificar a la nostra càmera per tal d’augmentar o disminuir l’exposició, es poden combinar o canviar-ne només un:

  • Augmentant o disminuint la ISO. A ISO més alta, més clara la fotografia, a ISO més baixa, més fosca la fotografia. Pareu compte ja que a mesura que augmentem la ISO perdem qualitat en la imatge, si podeu fotografiar a ISO 100 millor, ja que és quan, per norma general, obtindrem la millor qualitat.
    • Obrint o tancant el diafragma de l’objectiu.  Amb un diafragma més obert (focal més petita) més llum ens entrarà al sensor i més clara ens quedarà la imatge, al contrari si tanquem el diafragma (focal més gran)  entrarà menys llum al sensor i la imatge quedarà més fosca.
    • Augmentant o disminuint el temps d’exposició. El temps que deixem que entri la llum al sensor de la nostra càmera també farà que ens surti més clara o més fosca, a més temps més llum entra al sensor i la foto surt més clara, al contrari si reduïm el temps d’exposició farem que entri menys llum al sensor i la foto que obtindrem serà més fosca.
Imatge 7: Escala d’exposímetre. En aquest cas marca una sobreexposició de +1,6 passos

Ara ja només ens queda enfocar i disparar, si ens queda massa clara podem tocar qualsevol dels tres paràmetres que he comentat abans (ISO, diafragma i/o temps d’exposició) per fer que entri menys llum al sensor i tornar a disparar fins a obtenir l’exposició que volem, si queda massa fosca hem de fer el mateix però a la inversa per fer que arribi més llum al sensor.

Imatge 10: Sortida del sol a la Segarra
Imatge 11: El sol damunt el campanar de Guissona

Otras entradas del blog

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos

  • Responsable Els Rourets S.L. .
  • Finalidad Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Su consentimiento.
  • Destinatarios Ionos.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional Puede consultar la información detallada en el Aviso Legal.