La Garsa o blanca (Pica Pica)
Autor Text i Fotos: Jan Bonillo Puebla (@ocells.cat)
Ocell molt conegut, li agrada estar aprop dels humans. Crida l’atenció pel color blanc a la panxa i ales i negre a la resta del cos. De mida mitjana i cua llarga. Quan li toca el sol, les plomes negres de la cua brillen amb irisacions blaves i verdes donant-li una elegancia quan vola.
Es conegut també pel seu reclam, un ràpid i aspre “txa-txa-txa-txa-txac…”. Sembla que ens avisi d’alguna cosa o que s’estigui rient de nosaltres. El que potser no sabies es que si se l’ensenya, és capaç d’imitar la veu humana (com els lloros). I es que la garsa es més intel·ligent que la majoria d’animals ja que hi ha zones del seu cervell que tenen la mateixa mida relativa que el cervell dels humans. De fet potser és per aquest motiu que té una gran capacitat d’aprenentatge que li permet capturar ratpenats quan surten de les colònies de cria.
Es desplaça àgilment pel terra. És habitual veure-la menjant animals atropellats a les carreteres. De fet és omnívora i s’alimenta de tot: Insectes, caragols. sargantanes, pollets, raïm, cireres, pa… fins i tot de la xocolata que ha quedat damunt el berenar dels nens quan cau a terra. D’aquí doncs el seu nom científic de Pica pica.
Ara be, perqué la garsa té fama de Lladregot?
Diuen que les farses es tornen boges per les coses brillants i se les emporten totes al niu. Per això sempre es diu que als seus nius s’hi poden trobar joies. Hergé, el creador de Tintín, va recollir aquesta creença en les Joies de la Castafiori, on una garsa s’emporta la maragda de la cantant i Tintín la recupera.
És per això que a tot Europa les garses s’associen amb les lladres i amb les persones que només pensen a arreplegar coses per a ells mateixos.
Aquesta però no és l’única dita sobre les garses, n’hi ha una de coneguda que diu “portes els cabells com un niu de garses” i es que els garses fan uns nius a base de branques i fang i a primer cop d’ull semblen garbuixos de branquillons desendreçatsal capdamunt dels arbres. Així doncs, si et diuen que portes els cabells com un niu de garses significa que més aviat portes el cabell desmanegat 😉
I tu, saps més dites sobre la garsa?
- Pel Febrer la garsa puja al joguiner, no per pondre ni per covar, sinó pel temps que fa
- A despit de Febrer, pel març la garsa fa el niu i pon molt bé
- En temps de farsa el corb diu negra a la garsa (es una crítica a qui critica defectes que ell mateix té)
- quan la garsa baixa, vent senyala, i quan puja, senyala pluja
- pendre garsa per perdiu no fa viu (recrimina a qui accepta una cosa roïna per una de bona)
- per Pasqua ous de garsa i per l’ascenció ja hi ha garsó (per l’Abril és la posta de la que naixeran els pollets)