Autor: Robert Penella Pampalona (@robert.penella)
Gran rapinyaire d’aspecte fosc i poderós que de seguida quan un l’observa intueix que està davant d’un ocell excepcional, encara que no sigui un aficionat en ocells.
Per fer-se una idea:
- És més gran que una cigonya,
- Té una envergadura alar que pot arribar als 220 cm
- La femella és més gran que el mascle i es pot apropar als 7 kg
L’adult es marró fosc i s’adorna la part superior i posterior del cap amb plomes de color daurat. També crida molt l’atenció el bec; és gran i robust amb la cera groga com les potes.
Durant els dos primers anys de vida els joves mostren molt de blanc a la cua i l’ala, entre els juvenils i en els adults hi ha 5 fases diferents de plomatge en les quals les extensions de blanc es van reduïnt fins a desaparèixen. En totes les fases però conserva les plomes daurades del cap .
Un juvenil potser de primer o segon any amb la part blanca ben visible Un adult protegint una presa,la part blanca ja ha desaparegut
On el podem veure?
Tot i que als secans del nostre territori gairebé no hi ha grans zones arbrades i tampoc tenim zones de muntanyes prou importants, pel fet de tenir una gran presència de conill de bosc, es pot observar aquest gran rapinyaire regularment per una zona prou significativa que va des dels plans de Sió, Santa Maria de Montmagastrell i serra de Bellmunt-Almenara. No és una zona on hi facin el seu territori per fer el niu, és més el lloc on hi troben menjar fàcil i és compartit amb altres rapinyaires més petits com el Milà Reial ,l’Aligot comú, Milà negre, voltors…i molts altres.
l’únic que conserva durant totes les fases són els tons daurats del cap i coll
Se’l pot veure tant vigilant des de dalt d’un arbre com des de l’aire fent vols planers buscant la seva presa. Allà on abunden els conills constitueixen la base de la seva dieta però la seva gran potència l’hi permet caçar preses més grans com ara guineus i quan el menjar és escàs pot baixar on hi carronya.
Foto de l’observació més recent d’una Daurada 2/8/20
Ara ja teniu on motiu perquè en les vostres sortides per aquestes zones us atureu uns moments per escrutar el cel (si teniu prismàtics més possibilitats) i buscar la més gran: l’Àliga Daurada en algun racó us espera!!
Per la data en què es va fer la foto es pot arribar a pensar que s’estaven aparellant però potser és més un desig que una realitat